Extension Plan Project: Leigh

This project was undertaken and completed under Permitted Development rights, meaning no need for a Planning Permission application as the projection of the proposed rear wall from the existing rear wall was no more than 3m. It illustrates what can be accomplished with a moderately small room for an extension, and smart use of internal planning. A few internal walls were removed, and a W.C and new utility was formed to make life a lot easier for our client’s ever-growing family.

At the detailed planning stage, drawings were finalised including ground floor layouts, elevations, and sections with the required dimensions. Our approved builders then constructed the extension to make it water-tight based on our drawings and outline specification.

Extension Plan Project: Leigh

The client originally wanted a flat roof as they liked the style and wanted a fashionable aluminum roof lantern to give them as much natural light as possible, however, after much consideration, they decided to keep costs at a sensible level and go for the more practical lean-to roof solution with added skylights.

There was good teamwork between the Athtech Designs, builders, and clients throughout that facilitated the ease of the overall build, without diminishing the impact of the overall look and aesthetics.

Ultimately, the extension build is a traditional cavity block with an external render with a lean-too concrete roof tile and skylights with French doors overlooking the large alluring garden. The open plan kitchen extension now has desirable ground and first-floor W.C’s and a much-needed utility.

If you need help with any of your extension ideas, Athtech Designs will guide you through the Planning & Building Regs stages and also create bespoke building plans at cost-effective prices!

 

Extension Plan Project: Leigh 3D ViewExtension Plan Project: Leigh

Leave a Comment

Your email address will not be published.